Accent Jobs for People by BURO II in Roeselare, Belgium

September 2, 2010 Filed Under: Office  

Accent Jobs for People by BURO IIAccent Jobs for People by BURO II

Accent Jobs for People exterior facadeAccent Jobs for People exterior facade

Accent Jobs for People exterior landscapeAccent Jobs for People exterior landscape

Accent Jobs for People exterior porchAccent Jobs for People exterior porch

Accent Jobs for People facade backAccent Jobs for People facade back

Accent Jobs for People facade frontAccent Jobs for People facade front

Accent Jobs for People facade sideviewAccent Jobs for People facade sideview

Exterior glass design at Accent Jobs for PeopleExterior glass design at Accent Jobs for People

Buro II has designed a building project Accent Jobs for People in Roeselare, Belgium. This project is addition of a new building in this context spatial, where every frame of reference is missing, is a real challenge, because such implants can not do more than continue the current trend of ribbon development. The implantation of the volumes was determined on the basis of future-oriented sustainability principles, without taking into account the surrounding and fragmented development. A decision was made for the following concept after substantial research. The building had become broad and very shallow, being completely closed to the south and completely open to the north, with an orientation towards the landscape. Both of the almost identical buildings have been implanted at a very short distance from each other on the terrain, under application of a small angular rotation. The foremost building is implanted at a certain distance from the street. The water-permeable concrete plate at the front is currently being used as a parking terrain. A low-budget approach was consciously selected. The primary objective was that the buildings could later be expanded in a simple manner, into sustainably exploitable and energy-friendly offices. The quality of the building lies beyond that and above all in the evolutionary concept: There is, for instance, the possibility of installing sunscreens later on, while all shafts have been overdimensioned and the ceilings leave sufficient space for the addition of an integrated, interactive energy-saving system (thermal recuperation, air quality, etc.), while space has also been made available for an additional technical room for housing these facilities. That shell of the building has been excellently insulated. In view of the large presence of people, computers, lighting fixtures etc, it is evident that it is not the heating but rather the cooling of the building that requires attention. An increased night-time ventilation is currently available, which is dependent on the temperature of the interior spaces and the outdoor temperature. No active cooling facilities are foreseen, except for the server room. In addition, an automatic daylight control has also been provided (a mixture of artificial light and daylight, with automatic dimming) for the foremost rows of armatures. The rather flat building is approached by way of a completely glazed northern facade. This shameless display of busyness strengthens the active and open image of the company. The facade is fully used for, amongst others, graphic displays, which give further impact to this image. All employees and all offices are visible from the street and from the surroundings. The high entrance hall further emphasises this great transparency. Attention is pulled towards the only opening at the southern end, an entrance to a projecting terrace near the restaurant on the upper floor. Every workplace not only gets lots of daylight, it also has a fantastic view of the landscape.

Photography: Kris Vandamme